Kiełbasa, karkówka, szaszłyk, filet z kurczaka – to najczęstsi goście podczas polskich wieczorów przy grillu. My dzisiaj proponujemy Ci coś zupełnie innego! Pokażemy, w jaki sposób na grillu przygotować pizzę! Choć brzmi to niewiarygodnie, upieczenie pizzy na grillu jest nie tylko możliwe, ale też może okazać się prawdziwym kulinarnym sukcesem! Przeczytaj i spróbuj koniecznie!
Tajemnica tkwi w prostocie…
Grunt to przepis! W kontekście pizzy, podobnie jak w przypadku innych potraw kuchni włoskiej liczy się oszczędność środków wyrazu. Włoscy kucharze nie uznają przesady. Cenią szczerość i uczucie, które wkładasz w gotowanie. Filozofia włoskiej kuchni jest właśnie taka: smak tkwi w prostocie i szczerości! Makaron z pieprzem i prawdziwym parmezanem, mozzarella muśnięta solą, z soczystymi listkami bazylii, czy świeże, pachnące pomidory pokropione najlepszą oliwą. Zawsze ta sama metoda – najlepsze składniki i minimalistyczne połączenia. Z pizzą jest podobnie. Im prostsza, mniej skomplikowana receptura na ciasto i sos, im bardziej lokalne dodatki, tym efekt finalny jest bardziej godny uwagi.
Ciasto na pizzę składa się zasadniczo z czterech składników: mąki, wody, oliwy oraz drożdży. Do tej podstawy dosypujemy odrobinę soli i cukru, by podkreślić smak. Według nas, by przygotować idealne ciasto na pizzę musisz się zaopatrzyć w:
• 40 g świeżych lub ok. 15 g suszonych drożdży,
• ok. 300 ml ciepłej wody
• 500 g mąki
• 2 łyżki oliwy
• cukier (1 łyżeczka) i sól
Przygotowanie ciasta rozpocznij od przygotowania drożdży. Pokrusz je do szklanki, zasyp cukrem i zalej ciepłą wodą. Następnie odstaw na 15 minut, by drożdże mogły zacząć pracować.
W następnej kolejności wsyp do miski mąkę, dodaj oliwę, sól oraz rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (początkowo w misce a następnie na blacie lub stolnicy). To najważniejszy moment. Wyrabiaj długo aż ciasto zamieni się w elastyczną gładką masę. Jeżeli będzie zbyt klejące podsyp odrobinę mąką, jednak nie może być suche. Dodaj tylko tyle mąki, żeby dało się swobodnie ugniatać. Kiedy ciasto jest już ugniecione, sformuj z niego kulę, włóż z powrotem do miski, a następnie nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, możesz przygotować sos. My, tak jak najlepsi włoscy kucharze stawiamy na świeże, uczciwe składniki. Do przygotowania sosu użyj:
• 800 g pomidorów
• 3 duże ząbki czosnku (może być więcej, jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak)
• świeże oregano (możesz je zastąpić innymi ziołami)
• ziołami suszonymi
• lub stworzyć własną kompozycję: bazylia, tymianek, oregano, czosnek granulowany, pieprz kolorowy sprawdzą się świetnie!
• sól i świeży pieprz
• jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj ostrą papryczkę.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w cząstki i wrzuć na patelnię, dopraw solą. Kiedy zaczną wrzeć dorzuć przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony nożem czosnek i drobno pokrojone zioła. Doprawiaj do smaku i gotuj, rozdrabniając większe kawałki pomidorów widelcem, aż większość wody odparuje a zawartość patelni będzie miała konsystencję sosu. Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Jeżeli chcesz uzyskać jeszcze bardziej kremowy sos, możesz na koniec użyć blendera.
Ciasto i sos już masz, ale co dalej…?
No właśnie! Ciasto i sos masz już gotowe, ale jak włączyć do akcji grilla? Otóż to jest ten moment, w którym Twój grill, jeśli tylko tego zapragniesz może przeistoczyć się w piec do pizzy z prawdziwego zdarzenia! Konieczne jest jednak spełnienie następujących warunków: musisz dysponować pokrywą do swojego grilla, dobrze też, jakby do Twojej dyspozycji były akcesoria, które na tym etapie mogą okazać się bardzo pomocne: kamień do pizzy oraz termometr! Oczywiście możesz obyć się bez nich, kamień do pizzy zastąpić blachą, ale nam chodzi o to, by stworzyć Twojej pizzy jak najlepsze warunki. Kamień do pizzy zachowuje się inaczej niż blacha czy płyta innego rodzaju. Ma inną grubość i gęstość, co sprawia, że równomiernie rozprowadza ciepło oraz długi czas je utrzymuje. Ważne też, by kontrolować, jak grill się rozgrzewa. Prawdziwe, włoskie piece osiągają bardzo wysokie temperatury. Również pod pokrywą Twojego grilla powinna panować aura powyżej 250 stopni Celsjusza, dlatego potrzebny Ci będzie termometr. Gigantycznym ułatwieniem może okazać się tutaj grill z wbudowanym termometrem. Warto zwrócić uwagę na grille marki Weber, które zarówno w odsłonie gazowej, węglowej, jak i elektrycznej mają termometry wbudowane w pokrywę! Dzięki temu nie musisz się martwić, jak sprawdzić temperaturę panującą wewnątrz grilla!
Im wyższa temperatura, tym lepsze, bardziej kruche ciasto do pizzy! Aby jeszcze ją podnieść na ruszcie obok kamienia, możesz postawić odkryte naczynie żaroodporne z wodą! Unosząca się para wodna może doprowadzić temperaturę pod pokrywą nawet do 300 stopni (!) a do tego sprawi, że ciasto na pewno nie wyschnie. To patent prawdziwego grillmastera!
Kamień do pizzy – jaki wybrać?
A co z kamieniem? To naprawdę proste! Dzisiaj kamień do pizzy możesz zwyczajnie kupić i położyć na ruszcie, po czym cieszyć się smakiem domowej pizzy. Warto jednak decydować się na produkty wysokiej jakości. Im lepszy kamień, tym dłużej będzie Ci służył. Wybierz więc kamień do pizzy od sprawdzonego producenta, który oszczędzi Ci takich atrakcji, jak kamień pękający pod wpływem wysokiej temperatury lub lekkiego uderzenia. Tutaj również wyróżnia się firma Weber, która proponuje kamienie do pizzy w wielu kształtach i wielkościach. Co więcej kamienie do pizzy od Webera wykonane są z kordierytu, który dzięki gładkiej strukturze idealnie rozprowadza ciepło po swojej powierzchni a do tego jest niezwykle wytrzymały. Weber oferuje kamienie prostokątne, okrągłe, a także specjalny kamień do pizzy z uchwytami, dostosowany do grilla z systemem GBS, który pozwala wymienić część rusztu na dowolny wkład (kamień do pizzy, ale też wok, żeliwny garnek, patelnię, gofrownicę i wiele, wiele innych). GBS pozwoli Ci zamienić swój grill marki Weber w wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, więc koniecznie zainteresuj się tym rozwiązaniem!
Masz więc wyrobione ciasto i przestudzony sos, teraz czas na pieczenie! Grill i kamień do pizzy czekają już rozgrzane do maksimum, uformuj więc pizzę w dowolnym kształcie (w zależności od kształtu kamienia może być ona prostokątna lub okrągła), jej wierzch obficie posmaruj przygotowanym sosem, na wierzch wysyp ulubiony ser – mozzarellę, cheddar, parmezan, a może wolisz wersję wegańską bez dodatku sera? – i za pomocą specjalnej łopatki do pizzy umieść swoją pizzę na kamieniu i wypiekaj aż brzeg ciasta będzie rumiany (powinno to potrwać maksymalnie 15 minut). Po zdjęciu pizzy, do pokrojenia na kawałki możesz użyć specjalnego radełka marki Weber! Uwierz, że zjedzenie tak przygotowanej pizzy, również nie zabierze Twoim bliskim więcej niż kwadrans!
Leave a Reply