maliny w ogrodzie

Maliny w ogrodzie – wszystko o ich uprawie, właściwościach i możliwościach wykorzystania

Maliny to krzewy, które dorastają zazwyczaj do 2,5 metra wysokości, kwitnąc od maja do sierpnia. Są jednymi z najczęściej hodowanych owoców w ogrodzie. Nie są szczególnie skomplikowane w bieżącej pielęgnacji, a odpowiednio zadbane – odwdzięczają się obfitym, słodkim plonem. To owoce, które maja cały szereg zastosowań kulinarnych, a ze względu na pyszny smak i wyjątkowy aromat – są lubiane tak przez dzieci, jak i dorosłych. W dzisiejszym tekście podpowiemy, jak sadzić maliny, żeby się nie rozrastały, w jaki sposób prawidłowo dbać o krzewy oraz jak wykorzystać maliny w kuchni, aby w pełni czerpać z ich właściwości.

Sadzenie malin

Maliny można sadzić wiosną oraz jesienią, na przełomie października i listopada. Stanowisko pod maliny powinno być słoneczne i przewiewne o żyznym, średnio wilgotnym podłożu z pH 5,5-6,5.

Odmiany letnie sadzimy w szpalerze, stosując odpowiednie podpory; gatunki jesienne mogą rosnąć bez podpór. Aby posadzić maliny, niezbędne będzie przygotowanie dołka o głębokości około 20cm, i odległości pomiędzy poszczególnymi krzakami wynoszącej 50cm. Po zadołowaniu krzewu i zasypaniu otworu ziemią, roślinę obficie podlewany, a następnie przycinamy jej pędy na wysokość około 40cm.

Wiele osób zastanawia się, jak sadzić maliny, żeby się nie rozrastały? Dokładne informacje na ten temat znajdziemy na https://www.domowamozaika.pl/jak-sadzic-maliny-zeby-sie-nie-rozrastaly. Ogólnie rzecz ujmując, wystarczy odciąć przestrzeń wokół nich obrzeżem trawnikowym, wkopanym płytko pod ziemią wokół krzewów. Zapobiegnie on przerastaniu korzeni i nadmiernej ekspansji roślin.

Pielęgnacja malin

Prawidłowe sadzenie malin to nie jedyna czynność, która zapewni im optymalny wzrost i bujne owocowanie. Jednym z najważniejszych zabiegów jest podlewanie, które ma znaczący wpływ na możliwy do uzyskania plon. Warto także regularnie stosować odpowiednio dobrane nawozy, a także usuwać chwasty, które zabierają cenne składniki odżywcze z podłoża. W przypadku pojawienia się szkodników lub chorób należy użyć dedykowane do ich zwalczania preparaty.

Ponadto maliny wymagają cięcia, które pozwoli zlikwidować słabe lub chore pędy. Odmiany letnie przycinamy wiosną i jesienią usuwając szczególnie gałązki dwuletnie, natomiast gatunki jesienne – skracając je całkowicie przy ziemi po zakończeniu owocowania.

Właściwości malin

zbieranie malin
Źródło: Pixabay.com

Zdrowotne i kulinarne właściwości malin są powszechnie znane. Te owoce w ogrodzie zawierają sporo witamin, minerałów i kwasów organicznych, wykazujących pozytywny wpływ na ludzki organizm. W liściach znajdują garbniki, flawonidy i sole mineralne, natomiast w łodygach – witaminy i minerały o korzystnych wartościach dla zdrowia. Regularnie spożywane maliny:

  • obniżają poziom glukozy we krwi, będąc smaczna przekąską dla osób z cukrzycą,
  • są skutecznym środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ułatwiając walkę z infekcjami u dorosłych i dzieci już od 7 miesiąca życia,
  • działają rozkurczowo, łagodząc dolegliwości miesiączkowe,
  • zmniejszają biegunkę i wzdęcia, hamując rozwój bakterii jelitowych,
  • zawierają składniki podnoszące ogólną odporność organizmu,
  • wykazują działanie antynowotworowe, hamując namnażanie się komórek rakowych

Maliny w kuchni

Ponieważ sezon na maliny trwa stosunkowo krótko, warto często sięgać po owoce prosto z krzaczka – świeżo zerwane smakują najlepiej i są najbardziej aromatyczne. W pozostałych miesiącach roku możemy przygotowywać z nich przetwory lub mrozić je w zamrażarce. Maliny w kuchni są szczególnie często używane przy przyrządzaniu wszelakich syropów, soków i dżemów. Świeżymi owocami można dekorować ciasta, a także wykonywać masy do tortów i sałatki z innymi słodkimi gatunkami. Suszone można dodawać do herbaty i muesli, a z zamrożonych – przyrządzać kompoty czy sos do deserów.

Jeśli wiemy już, jak sadzić maliny, żeby się nie rozrastały, a także jak prawidłowo pielęgnować krzewy i owoce w ogrodzie, w najbliższych dniach warto zacząć szykować stanowisko pod te cenne krzewy. Sadzenie malin wiosną i jesienią, regularne podlewanie i nawożenie pozwolą wykorzystywać właściwości malin przez cały rok. Stosując maliny w kuchni stworzymy przepyszne ciasta, soki czy dżemy, czerpiąc z owoców liczne składniki odżywcze o prozdrowotnym działaniu.

 

1 Comment

  1. Samanta

    29 marca 2020 at 16:55

    Malinowa chmurka 😀 najlepszy deser z tymi owocami. Chyba nie ma osoby, która nie smakowała, a jeśli jest koniecznie polecam nadrobić ! 😀 A co do właściwości malin to jasną sprawą jest, że są to bardzo zdrowe owoce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close