karczochy

Ogród smaku – a w nim?

Prace w przydomowym ogrodzie są dla wielu osób sposobem na relaks. Zapalonych ogrodników amatorów jest w naszym kraju mnóstwo. W ogrodzie można posadzić bardzo różne rośliny, nie tylko kwiaty. Odpowiednio je dobierając uda się stworzyć ogród, który będzie pachniał wieloma aromatami i jednocześnie będzie piękny, smaczny oraz pachnący.

Krzewy, które warto posadzić

Ogród smaku można stworzyć, wykorzystując bardzo różnorodne rośliny. Do tych, które warto polecić ogrodnikom amatorom, pragnącym stworzyć swój ogród smaku, bez wątpienia należą pigwowce. Są to rośliny, które w ogrodzie mogą pełnić kilka bardzo różnych funkcji. Krzewy te przyciągają uwagę przede wszystkim na przełomie marca i kwietnia, gdy na ich pokrytych cierniami gałązkach pojawiają się kwiaty. Kwiaty pigwowca nie pachną zbyt pięknie, są jednak pokarmem dla pszczół i innych owadów. Jesienią, gdy z krzewów opadną liście uwagę przyciągają z kolei owoce w złocistym kolorze. Owoce pigwowca mają bardzo miły aromat, pachną jabłkiem i cytryną. Na surowo nie koniecznie nadają się do jedzenia, ale można z nich przygotować pyszną nalewkę, marmoladki i bakalie. Świetnie zastąpią dodawaną do herbaty cytrynę.

Warzywo nie tylko smaczne, ale także piękne

Ogród smaku to rozwiązanie dla osób, które nie boją się wyzwań. Prawdziwi zapaleńcy mogą posadzić w swoim ogrodzie karczochy. To roślina, która pochodzi z krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego. W drugim roku po posadzeniu rośliny zakwitają. Są tak urocze, że warto posadzić je nie tylko na warzywnych, ale także kwiatowych rabatach. Oczywiście karczochy nadają się do wykorzystania w kuchni. Ich najbardziej delikatną i jednocześnie najbardziej smaczną częścią jest serce. Znajduje się ono u podstawy koszyczka kwiatowego. Karczochy są nie tylko piękne i smaczne, ale także bardzo wartościowe. Zawarta w nich cynaryna wspomaga pracę wątroby. Serce karczocha jest w witaminę A i witaminy z grupy B. To urocze i smaczne warzywo jest także niskokaloryczne – w stu gramach jest tylko 50 kcal.

Inne smaki z naszego ogrodu

W ogrodzie warto założyć ziołowy ogródek. Zioła są bardzo łatwe w uprawie. Jeśli trochę o nie zadbamy, ich aromatem i smakiem będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Smaki z ogrodu może zapewnić nam na przykład majeranek. Ta krzewinka pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest zielem znanym już w czasach starożytnych. Mieszkańcy starożytnego Rzymu uważali majeranek za afrodyzjak. Chętnie więc używali go, aby rzucać miłosne zaklęcia i czary. W okresie średniowiecza majeranek był wykorzystywany do produkcji piwa. Obecnie jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Majeranek to ziele, które naprawdę warto mieć w swoim ogrodzie. Zawiera witaminy:

  • A,
  • B,
  • C,
  • E,
  • K.
majeranek
Źródło: Pixabay.com

Co więcej

Majeranek jest bogaty także w potas, cynk, fosfor, molibden, żelazo. Zawiera także pektyny, kwasy organiczne, fitosterole i flawonoidy. Może być stosowany przy przeziębieniu i grypie, łagodzi bóle zatokowe, pomaga przy migrenie. W tradycyjnej kuchni polskiej dodawany jest do flaków i pasztetów. Mięta to kolejne ziele, które warto mieć w ogrodzie. Smaki z ogrodu pachnące miętą mogą mieć mnóstwo zastosowań w kuchni. Z dodatkiem mięty przygotujemy smaczną orzeźwiającą lemoniadę. Możemy listki mięty dodawać do herbaty czy deserów. Listki mięty orzeźwią sałatkę, wzbogacą smak potraw z jagnięciny. Na rynku ogrodniczym jest dzisiaj dostępnych wiele odmian mięty. Jest to zioło, które ogrodnicy amatorzy sadzą w swoich ogrodach naprawdę bardzo chętnie.

Smaki z ogrodu mogą być naprawdę bardzo różne. Wybór roślin, które warto posadzić w ogrodzie z uwagi na ich smak jest obecnie mnóstwo. Wybrane przez nas rośliny to tylko kilka przykładów roślin o wyjątkowym smaku. W ogrodzie smaku mogą znaleźć się dorodne krzewy borówki amerykańskiej, czerwone czy białe porzeczki i mnóstwo różnorodnych warzyw. Rośliny do ogrodu smaku można dobrać tak, że każdy z domowników znajdzie w nim owoc lub warzywo, które najbardziej przypadnie mu do smaku. Mamy naprawdę w czym wybierać.

 

1 Comment

  1. Rebeka Moławska

    1 kwietnia 2020 at 14:56

    W moim ogrodzie smaku jest bardzo zielono – pory, bazylia, oregano, natka pietruszki ? każda prawdziwa Pani domu powinna mieć takie mały zestawy świeżych smaków , nawet jeśli nie na grządce to chociaż w kuchni ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close