Magia Domu, Magia Ogrodu

Maliny w ogrodzie – wszystko o ich uprawie, właściwościach i możliwościach wykorzystania

maliny w ogrodzie

Maliny to krzewy, które dorastają zazwyczaj do 2,5 metra wysokości, kwitnąc od maja do sierpnia. Są jednymi z najczęściej hodowanych owoców w ogrodzie. Nie są szczególnie skomplikowane w bieżącej pielęgnacji, a odpowiednio zadbane – odwdzięczają się obfitym, słodkim plonem. To owoce, które maja cały szereg zastosowań kulinarnych, a ze względu na pyszny smak i wyjątkowy aromat – są lubiane tak przez dzieci, jak i dorosłych. W dzisiejszym tekście podpowiemy, jak sadzić maliny, żeby się nie rozrastały, w jaki sposób prawidłowo dbać o krzewy oraz jak wykorzystać maliny w kuchni, aby w pełni czerpać z ich właściwości.

Sadzenie malin

Maliny można sadzić wiosną oraz jesienią, na przełomie października i listopada. Stanowisko pod maliny powinno być słoneczne i przewiewne o żyznym, średnio wilgotnym podłożu z pH 5,5-6,5.

Odmiany letnie sadzimy w szpalerze, stosując odpowiednie podpory; gatunki jesienne mogą rosnąć bez podpór. Aby posadzić maliny, niezbędne będzie przygotowanie dołka o głębokości około 20cm, i odległości pomiędzy poszczególnymi krzakami wynoszącej 50cm. Po zadołowaniu krzewu i zasypaniu otworu ziemią, roślinę obficie podlewany, a następnie przycinamy jej pędy na wysokość około 40cm.

Wiele osób zastanawia się, jak sadzić maliny, żeby się nie rozrastały? Dokładne informacje na ten temat znajdziemy na https://www.domowamozaika.pl/jak-sadzic-maliny-zeby-sie-nie-rozrastaly. Ogólnie rzecz ujmując, wystarczy odciąć przestrzeń wokół nich obrzeżem trawnikowym, wkopanym płytko pod ziemią wokół krzewów. Zapobiegnie on przerastaniu korzeni i nadmiernej ekspansji roślin.

Pielęgnacja malin

Prawidłowe sadzenie malin to nie jedyna czynność, która zapewni im optymalny wzrost i bujne owocowanie. Jednym z najważniejszych zabiegów jest podlewanie, które ma znaczący wpływ na możliwy do uzyskania plon. Warto także regularnie stosować odpowiednio dobrane nawozy, a także usuwać chwasty, które zabierają cenne składniki odżywcze z podłoża. W przypadku pojawienia się szkodników lub chorób należy użyć dedykowane do ich zwalczania preparaty.

Ponadto maliny wymagają cięcia, które pozwoli zlikwidować słabe lub chore pędy. Odmiany letnie przycinamy wiosną i jesienią usuwając szczególnie gałązki dwuletnie, natomiast gatunki jesienne – skracając je całkowicie przy ziemi po zakończeniu owocowania.

Właściwości malin

zbieranie malin
Źródło: Pixabay.com

Zdrowotne i kulinarne właściwości malin są powszechnie znane. Te owoce w ogrodzie zawierają sporo witamin, minerałów i kwasów organicznych, wykazujących pozytywny wpływ na ludzki organizm. W liściach znajdują garbniki, flawonidy i sole mineralne, natomiast w łodygach – witaminy i minerały o korzystnych wartościach dla zdrowia. Regularnie spożywane maliny:

  • obniżają poziom glukozy we krwi, będąc smaczna przekąską dla osób z cukrzycą,
  • są skutecznym środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ułatwiając walkę z infekcjami u dorosłych i dzieci już od 7 miesiąca życia,
  • działają rozkurczowo, łagodząc dolegliwości miesiączkowe,
  • zmniejszają biegunkę i wzdęcia, hamując rozwój bakterii jelitowych,
  • zawierają składniki podnoszące ogólną odporność organizmu,
  • wykazują działanie antynowotworowe, hamując namnażanie się komórek rakowych

Maliny w kuchni

Ponieważ sezon na maliny trwa stosunkowo krótko, warto często sięgać po owoce prosto z krzaczka – świeżo zerwane smakują najlepiej i są najbardziej aromatyczne. W pozostałych miesiącach roku możemy przygotowywać z nich przetwory lub mrozić je w zamrażarce. Maliny w kuchni są szczególnie często używane przy przyrządzaniu wszelakich syropów, soków i dżemów. Świeżymi owocami można dekorować ciasta, a także wykonywać masy do tortów i sałatki z innymi słodkimi gatunkami. Suszone można dodawać do herbaty i muesli, a z zamrożonych – przyrządzać kompoty czy sos do deserów.

Jeśli wiemy już, jak sadzić maliny, żeby się nie rozrastały, a także jak prawidłowo pielęgnować krzewy i owoce w ogrodzie, w najbliższych dniach warto zacząć szykować stanowisko pod te cenne krzewy. Sadzenie malin wiosną i jesienią, regularne podlewanie i nawożenie pozwolą wykorzystywać właściwości malin przez cały rok. Stosując maliny w kuchni stworzymy przepyszne ciasta, soki czy dżemy, czerpiąc z owoców liczne składniki odżywcze o prozdrowotnym działaniu.

 

1 thought on “Maliny w ogrodzie – wszystko o ich uprawie, właściwościach i możliwościach wykorzystania

  1. Malinowa chmurka 😀 najlepszy deser z tymi owocami. Chyba nie ma osoby, która nie smakowała, a jeśli jest koniecznie polecam nadrobić ! 😀 A co do właściwości malin to jasną sprawą jest, że są to bardzo zdrowe owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.